Website in NederlandsWebsite in English

Bertold Brecht was een Duitse schrijver, dichter en toneelregisseur. Hij is geboren op 10 februari 1898 in Augsburg en overleed in Berlijn op 14 augustus 1956. In 1933 ontvluchtte hij Duitsland en kwam uiteindelijk in de Verenigde Staten terecht. Onder invloed van de koude oorlog werd hij in 1949 de Verenigde Staten uit gezet en vestigde zich in oost Berlijn. Hier mocht hij uiteindelijk zijn eigen toneelgezelschap oprichten en kreeg zelfs zijn eigen theater. Dit Berliner Ensemble bestaat nog steeds. En veel van Brechts stukken worden hier opgevoerd. Maar niet hier alleen. Ook Nederlandse gezelschappen voeren geregeld stukken van Brecht op en dit laat zien dat Brechts werk nog altijd actueel is. Veel van zijn stukken gaan over onderdrukking van met name slecht betaalde arbeiders. Dat was aan het begin van de 20e eeuw belangrijk en is nu weer een groot maatschappelijk thema. Dus ga kijken die stukken of lees zijn werk!

Het werk en de ideologie van Brecht proberen wij op onze eigen wijze toe te passen in het café. Wij kopen zoveel mogelijk producten van bedrijven die wij vertrouwen. Grote merken mijden wij zoveel mogelijk. Dus geen wijn van de groothandel, geen bier van multinationale brouwers en iedere week andere kaas van een goede kleinschalige biologische kaasmaker. Deze kopen wij op de boerenmarkt op het Haarlemmerplein.

Maar we gaan verder. Ook in de producten die wij gebruiken voor schoonmaak en andere klussen proberen wij zoveel mogelijk te werken met leuke bedrijven.

Zo gebruiken wij de schoonmaakmiddelen van happy soaps. Zijn de wc rollen niet gebleekt, gemaakt in Nederland en zo duurzaam mogelijk. Ook het papier dat wij gebruiken voor de menukaarten is beladen met stempels van duurzaamheidskeurmerken.

Voor transport gebruiken wij een ouderwetse Hollandse bakfiets die wij bij Workcycles elektrisch hebben laten maken.

En zo zijn er heel veel kleine dingen waarbij wij de duurzamere optie proberen te kiezen. We dweilen met koud water, De stofzuiger is van een merk waarbij alle onderdelen te vervangen zijn. Dus als er iets kapot gaat aan het ding dan vervang je enkel een onderdeel.

Dit geldt ook voor onze koelingen en andere apparaten. Wij kopen altijd apparaten die te repareren zijn. Bij goedkope koelkasten zijn vaak geen reserveonderdelen te krijgen en daarom kiezen wij voor duurdere apparaten die zuiniger met energie omgaan en waarvan reserveonderdelen te verkrijgen zijn. Zo hoeven wij bij een defect niet de hele kast te vervangen.

Oh en dan vergeten we nog het interieur. Alle stoelen, tafels en banken komen van de kringloop. Net als het merendeel van het servies. Zo krijg je je chocomel altijd in een andere mok. En recent zijn we gestopt met het kopen van 'nieuw' bestek. Bij kringloopwinkels ligt altijd een enorme bak met gebruikte messen, vorken en lepels. Hier zoeken wij met engelengeduld tussen tot we weer een paar mooie exemplaren hebben.

Kortom duurzaamheid proberen wij in zijn meest brede zin toe te passen.

Hieronder een lijstje van onze leveranciers

Duitse Bieren: Urstoff.nl

Overige bieren: Butchers Tears, Walhalla, Homeland, Jopen

Cider: Uwe Betuwe cider
Wijn: Mark van de wijn, Vleck wijnen
Kaas: iedere week wisselend van de markt op het Haarlemmerplein
Koffie: Simon Levelt
Thee: Teabar
Rietjes: Strawz
Schoonmaak: happy Soaps en Seepje
Gedestilleerd. Van wees drankengroothandel